Bilete avion Sofia se pot rezerva prin Paravion (www.paravion.ro), multe dintre curse aterizand pe Aeroportul International, situat la aproximativ 10 km de centrul orasului. De la aeroport pana in centrul orasului se ajunge repede, apeland la autobuz sau la taxi. Sunt cateva companii aeriene care opereaza zboruri pe destinatia Bucuresti-Sofia, printre care Tarom si Qatar, la tarife care incep de la mai putin de 200 de euro.
Momente importante din istoria orasului Sofia
Pentru ca imi doresc sa stiu cate mai multe despre acest oras inainte de a-l vizita, am cautat cateva informatii. Iata ce am gasit: Sofia a avut multe denumiri in decursul timpului iar deviza orasului este “Creste, dar nu imbatraneste niciodata”. Sofia a fost la inceputuri o asezare traca numita Serdica, a devenit parte a Primului Imperiu Bulgar in timpul domniei Hanului Krum. In 1878, Sofia este cucerita de trupele ruse ca urmare a Razboiului Ruso-Turc iar in 1879 ajunge capitala Principatului Autonom al Bulgariei.
Cea mai buna perioada sa vizitezi Sofia
Sofia este un oras vizitat in permanenta de turisti, fie ca ajung aici in scop de leisure sau de business. Iarna si vara sunt la fel de potrivite pentru a vizita orasul. Rezervand bilete de avion in perioada sarbatorilor de iarna, desi temperaturile sunt scazute, nu regreti nimic deoarece peisajele sunt ca in povesti si au loc multe evenimente specifice Craciunului. Vara insa, Sofia este cunoscuta pentru temperaturile blande, pana in 30°.
Limba oficiala in Sofia
Limba oficiala in Sofia este bulgara. Cateva expresii uzuale sunt “zdravey” (salut), “dovizhdane” (la revedere), “blagodarya” (multumesc). Multi localnici, in special cei tineri, vorbesc mai multe limbi. Engleza este foarte raspandita iar localnicii sunt ospitalieri, mai ales cand vine vorba de turisti dornici de explorare. De asemenea, limba romana este destul de cunoscuta in acest oras, asadar comunicarea nu va reprezenta o problema.
Moneda oficiala
Moneda oficiala este Leva din 1881, dar se accepta plata cu Euro sau chiar Leul romanesc, cursul este de aproximativ 1 Leva=1,9RON; de asemenea, in restaurante, magazine si hoteluri, poate fi folosita si facilitatea conferita de cardul de plata (VISA,American Express).
Obiective si atractii turistice in Sofia
1. Stradutele mici, diversitatea cladirilor si frumoasele perle arhitecturale rusesti si vieneze. 2. Catedrala Alexander Nevsky, cea mai mare catedrala si una dintre cele mai frumoase biserici din Peninsula Balcanica, cu icoane, fresce si arhitectura aparte,in stil neobizantin. In interior s-au folosit marmura, onix, alabastru, iar colectia de icoane ortodoxe este una dintre cele mai valoroase din lume. 3. Muzee: Muzeul National de Istorie este unul dintre cele mai mari muzee istorice din Balcani. La Muzeul Etnografic se gasesc peste 50.000 de exponate ilustrand viata si traditiile bulgarilor, dar si exponate de pe alte continente. Galeria Nationala de Arta adaposteste lucrari ale celor mai mari pictori si sculptori bulgari. 4. Altele: Numeroase productii cinematogafice internationale s-au turnat pe strazile Sofiei. Bulevardul Vitosha este trecut al 22-lea pe lista strazilor comerciale cele mai scumpe din Europa, reprezentand o artera cu numeroase magazine de lux si expozitii ale designerilor celebrii. Faptul ca orasul este situat la poalele muntelui Vitosha adauga un ingredient specific farmecului general al capitalei bulgare. In decembrie are loc la Dada Cultural Bar un eveniment special de sarbatori, de asemenea tot in decembrie au loc doua concerte extraordinare - Morcheeba si Scorpions. Daca vom merge in 2014, la inceputul anului,va concerta aici Armin Van Buuren.
Restaurante si mancaruri specifice in Sofia
Din punctul meu de vedere, bucataria bulgareasca este una dintre cele mai gustoase din Europa. Bulgarii folosesc o multime de legume proaspete si mai ales mirodenii. In Sofia se consuma cu predilectie painea alba. La restaurante se gaseste automat pe masa, chiar daca nu este ceruta. Bulgaria este definita de Sopska Salad, numita asa dupa un grup de oameni – Shopi care locuiesc in Sofia. In Sofia, pentru mai putin de 1 euro se poate manca o felie de pizza,hot dog sau sandwich. La desert se consuma katma (prajitura cu branza), jeleu sau ciocolata. Un restaurant foarte bun este Enoteca Uno – intr-o vila burgheza cu gradina,cu meniu preponderent mediteraneean. Colectia de vinuri oferita este impresionanta. Desi nu este un restaurant cu specific pescaresc, meniul contine multe retete pe baza de peste, adus de trei ori pe saptamana de la Salonic, din Grecia. In Sofia exista trei tipuri de cluburi: cluburi rock, cu trupe live si audienta larga; cluburi cu DJ, de multe ori internationali,cu muzica house sau techno si cluburi Pop Folk, un amestec de stiluri locale cu cele balcanice.
Hoteluri si cazare in Sofia
Tot pe site-ul Paravion se poate face si rezervarea de hoteluri in Sofia , unde se gasesc hoteluri de 2 si 3 stele, dar si hoteluri de lux care apartin marilor lanturi internationale. Hotelurile din Sofia sunt raspandite cam in majoritatea zonelor orasului, cele mai populare fiind
Hotel Sofia Plaza, situat la 1,7 km de centrul orasului sau
Hotel Budapest, 1,3 km de centru.
Calatorie placuta la Sofia!
Odata cu aterizarea pe Aeroportul International din Sofia, vor incepe aventura si distractia. Noi avem pe lista cateva lucruri foarte apetisante, ramane sa decidem perioada potrivita pentru o vacanta in grup. Si sa revin pentru a face rezervarea de
bilete de avion Bucuresti - Sofia, pentru a pune in practica tot ce avem de gand sa facem la destinatie.